Värme och ventilation

Det finns några saker som du kan påverka så att värmen och ventilation fungerar optimalt i din lägenhet.

Värme

I våra fastigheter har vi ett enrörs och prognosstyrt värmesystem. Detta styr värmen i alla lägenheter i enlighet med en lokal väderprognos från Bromma flygplats.

Enrörs värmesystem innebär att alla element är ihopkopplade i en lång slinga i varje lägenhet. På varje element sitter en ventil som reglerar värmen i just det elementet. 

Element

För att få en bra spridning av värmen i rummet är det viktigt att inte ha möbler, tjocka gardiner eller elementskydd framför elementet.

Lufta element
Om dina element är kalla kan det bero på att det har samlats luft i systemet. Med hjälp av en elementnyckel släpper du enkelt ut luften. Då cirkulerar det varma vattnet fritt och hela elementet blir varmt.

Efter sommaren har elementen stått avstängda en längre tid. På hösten när värmen sätts på igen kan det bildas luftfickor som gör att elementen inte blir riktigt varma. I ett hus med flera våningar samlas i regel luften i elementen högst upp i huset. Lufta elementen med jämna mellanrum – särskilt om du bor på den översta våningen.

När är det dags att lufta? När ett element fungerar som det ska är den övre halvan varmare än den nedre. Om det finns luft i systemet blir däremot den nedre delen varmare och då är det dags att lufta. På elementen finns en särskild ventil för att släppa ut luft. Öppna ventilen med en elementnyckel så pyser luften ut.

Frånluftsventilation

I våra fastigheter har vi mekanisk frånluftsventilation. Detta innebär att frisk luft sugs in via fönsterventilerna och dras ut via frånluftsventiler.

Det finns flera frånluftsventiler i din lägenhet. Det är viktigt att inte täppa igen frånluftsventilerna så att luften och värmen kan cirkulera i din lägenhet.

Det är bra att rengöra frånluftsventilerna då och då. Tänk på att inte ändra läge för inställning på ventilen. Torka bort allt smuts försiktigt med en trasa.  

Tänk på att du bara får ha en köksfläkt med kolfilter.

Vädring

Det finns vädrings öppningar (spaltventiler) högst upp i alla fönster. Om dessa är öppna under den kalla säsongen så kan du få kallras i din lägenhet. Detta upplevs som att det är kallt på golvet. Vädringsfönster är ett bra sätt att få mer luft att cirkulera.